keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Rautavaaran kisat



Rautavaaralla kisailtiin sprintin isojen luokkien SM-arvoista (Sp6, Sp8 ja SpU-luokat). Lisäksi Sp4-luokassa oli SKL:n SM-kilpailukoe. Itse ajoin huskeilla Sp6-luokassa ja lupilla Sp4-luokassa. Kaivolan Teemu ajoi vielä meidän huskeilla Sp4-luokassa.

Kisat olivat kauden ensimmäinen kerta, kun kisakoirat pääsivät juoksemaan reen eteen. Se oli myös eka kerta itselle kisareen takana tänä talvena. Suurin osa koirista juoksi yllättävänkin hyvin, vaikka olosuhteiden pakosta todella nopeat treenit olivat jääneet tekemättä.

Rautavaaran kisaradat oli rakennettu syksyn aikana kokonaan uusiksi. Ne kyllä osittain seurailivat vanhoja reittejä, mutta myös uutta pätkää oli tehty. Aiemmasta poiketen kaikilla radoilla oli yksi iso nousu alkumatkasta. Radat olivat leveät ja tampparilla ajetut, mutta valitettavasti paikoin pehmeä ja pettävä. Kuutosessa matkana oli 9,8 km. Kuutosen valjakossa juoksi kolme nuorta koiraa (Iiris, Gini ja Hidalgo) sekä lisäksi Apassi-vanhus ja Delaware ja Devil. Koirat aloittivat melko hyvin, johtajilla oli pieniä vaikeuksia alkumatkan pehmeissä osissa, mutta loppumatkasta niiden juoksu helpottui. Radan loppuosa oli melko raskasta koirien juosta, koska radalla oli pientä kumpua kokoajan, eivätkä koirat saaneet pidettyä minkään laista rytmiä yllä. Lopussa tuli yksi ohitus, joka meni hyvin ja ihan lopussa takaa tuli myös yksi luppavaljakko ohi. Keskinopeus ei ollut kaksinen ja parannettavaa jäi vielä paljon. Tuloksena oli viides sija ensimmäisen päivän jälkeen.

Nelosessa ajoin itse luppavaljakolla. Koirista kolme oli omia ja yksi lainassa Kaivolan Teemulta. Koirat juoksivat ensimmäistä kertaa samassa valjakossa. Ajaminen oli vähän tuntuman hakemista sekä potkimistekniikan että ajotuntuman kanssa. Lisäjännityksen toi alkutalvesta osumaa ottanut polvi, joka kuitenkin tuntui kestävän hyvin kisaamista, vaikka ”pakkolepoa” oli takan lähes kaksi kuukautta. Koirat juoksivat ihan hyvin, mutta valjakon koirien nuori ikä näkyi suorittamisessa (valjakon koirien keski-ikä n. 20 kk). Matkalle osui kolme ohitusta ja yksi pysähdys. Ohitukset onnistuivat hyvin ja koirat eivät muutenkaan välittäneet ylimääräisistä ärsykkeistä. Hieman yllättäen tuloksena oli ensimmäisen päivän jälkeen ykkössija 36 sekunnin erolla seuraavaan.
Teemu ajoi myös nelosessa meidän huskytiimillä. Kolme neljästä koirasta oli juossut hyvin, mutta valjakon junnukoira, joka oli kaapattu safarivaljakosta, ei pysynyt muiden vauhdissa ollenkaan. Tuloksena oli ekan päivän jälkeen kymmenes sija.

Sunnuntaiaamu alkoi vähemmän mukavissa merkeissä. Apassi hermostui kusetustauolla sen pituuteen (olisi pitänyt päästä nopeammin takaisin autoon lämpöiseen) ja purki turhautumistaan ketjukaveriinsa Dakotaan. Seurauksena oli että molemmat koirat saivat jättää päivän kisan väliin. Teemu joutui jättämään nelosen kokonaan väliin, koska junnu-Iisi ei ollut palautunut riittävästi edellisestä päivästä, eikä kahdella koiralla saanut sääntöjen puitteissa startata. Itse jouduin starttaamaan myös kuutoseen vajaalla tiimillä.

Kuutosen koirat juoksivat alkumatkan hyvin, mutta Iiris ja Gini hyytyivät matkalla todella pahasti. Aika huononi edellisestä päivästä yllättävän vähän, mutta koirien meno veti vähän mietteliääksi. Vielä tarvitsisi saada yksi vaihde lisää menoon. Lopputulos oli viides sija ja nopein siperianhusky valjakko.

Nelosessa koirat juoksivat tasaisen hyvän juoksun. Lisää treeniä tarvittaisiin vielä paljon, mutta junnut tekivät kyllä parhaansa. Aika parani lauantaista reilu kymmenen sekuntia ja ero seuraaviin kasvoi yli minuuttiin ja kymmeneen sekuntiin. Itse pystyin keskittymään vähän paremmin työntekoon, kun rekeen ja omaan kroppaan oli vähän parempi tuntuma. Tästä on hyvä jatkaa kohti EM-kisoja, vaikka tulostavoitteita ei ole, olisi mukava saada junnukoirille kaksi onnistunutta kisapäivää ja hyvää juoksua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti